23 Aralık 2013 Pazartesi

DOKTOR UYKU (DOCTOR SLEEP) - STEPHEN KING


bu kitap çıktığı günden beri gözüm üzerindeydi. kitap raflarına çıktığı günden itibaren adeta bir köpekbalığı misali kitabın etrafında dolaşıyor ve sahip olmayı istiyordum. stephen king severim ama ilginçtir ki çok da fazla kitabını okumuş değilim. "sadist" yazara dair en kuvvetli duygularımın oluşmasına (tüylerin diken diken olması ve altına etme arası duygular) neden olan kitaptır.

şimdi "doktor uyku" aslında yazarın daha önce çıkan en ünlü eserlerinden biri olan "Medyum"un devamı niteliğindeymiş. bu kitap cidden acayip satış rekorları kırmış aynı zamanda da Stanley Kubrick'in 1980 yapımı uyarlaması gerilim-korku filmleri arasında kült olmuştur. yanlış hatırlamıyorsam filmin Türkçe adı "cinnet" olmalı. ancak kesinlikle bağımsız bir kitap bu. yani ne "medyum"u okumuş olmanız, ne de filmi izlemiş olmanız gerekmiyor. 

önceki kitapta çocuk karakter olan Danny, Dan'e sonra da Doktor Uyku'ya dönüşüyor. ancak bu dönüşüm düşündüğünüz kadar kolay olmuyor.Anlatım inanılmaz derecede iyi. kurgu mükemmel ötesi. önceden tahmin etmenize falan olanak tanımıyor kitap. zaten o meseleyi de geçtim çünkü inanılmaz zekice uyarlama yapılmış yani yazar kafa buluyor sanki okurla :) tek bir açık bile vermemiş herşey yerli yerinde ve sanki bir puzzle parçaları gibi cuk oturuyor.

abra ise ilk tanımaya başladığınızda tüylerinizi diken diken edecek bir bebek. öyle bir bebeğim olsun kesinlikle istemezdim arkadaşlar net yani. sonrasında büyüme sürecinde abra'nın başına gelenler.. şunu belirtmem gerek ki yan karakterler de harika. abra'nın doktoru John ve Dan arasındaki ilişki. sonra billy mesela beni çok etkileyen yan karakterlerden bir diğeri. vefa duygusunu, arkadaşlığı, dostluğu müthiş derecede saf anlatmışlar bence. dostların birbirlerine nasıl güvendikleri? birbirleri için neler yapabilecekleri gibi konularda kafaya takılıyor hani. 

"onlar" bilmiyorlardı. kesinlikle ne abra'nın gücünü ne zekasını bilmiyorlardı. bilselerdi asla küçümseme hatasına düşmezlerdi. "onlar" kim mi? buhar kafaları avlayan "Gerçek Kardeşlik"

şimdi fazla detaya girmek istemiyorum çünkü içerikle ilgili tüyo kesinlikle vermeyeceğim arkadaşlar. muhteşem ötesi bir kitap diyebilirim sadece. alın ve okuyun. 

yayınevine minicik bir eleştiri yapmadan geçemeyeceğim. yazar ve içerik ne kadar iyiyse kitap kapak tasarımı ve kullanılan kağıt kalitesi o kadar özensiz. iç kapak yapılmaya zahmet edilmemiş, ayraç vs. yok. kapakta kabartma yok. yani böyle bir kitap için vasat bir ambalaj diyebilirim. hani tabiri caizse korsan kitap gibi hissettiriyor elinize aldığınızda. aceleye mi geldi acaba? hani baskıyı yetiştirmek falan gibi bir mesele mi diye düşünmeden geçemedim.

ama yine de sırf yazar için, içindeki hikaye için kesinlikle alın alın alın.. kana kana okuyun. doktor uyku sizi de içine çekecek..




1 yorum:

  1. Bende çok merak ediyorum bu kitabı... Yorumun harika olmuş, en kısa zamanda alıp okuyacağım...Ayrıca kapak konusuna da katılıyorum kapak değil sanki kağıt, oldukça kalitesiz...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...