30 Mart 2014 Pazar

DEMOKRASİ


büyük birader seni izliyor! "george orwell - 1984"


 insanlık tarihi boyunca halklar ne yazık ki bu şekilde bir çok vakayla karşılaşmak zorunda kaldı. kan döküldü, mücadele edildi, anarşi çıktı ama bir şekilde halklar tekrar kendi gücünü gösterdi, ilerleyip gözden kaybolan demokrasi tarihin tozlu sayfalarına karıştı.. mesela bir kaç örnek vermeli.


1) BENITO MUSSOLİNİ

kitlesel akıl tutulması.. mussolini ve seçmenleri.. 

birinci dünya savaşına büyük ümitlerle giren italya, yenen devletlerden olmasına rağmen savaştan yorgun çıkmış ve istediği sonuçları alamamıştı. savaş ekonomik hayatta da büyük bir sarsıntı yaratmıştı. italya'daki bu durum 1919 yılında kurulmuş olan benito mussolini liderliğindeki faşist partinin işine yaradı. 1921 yılında yapılan seçimlerde faşistler 35 milletvekili çıkardılar ve bundan sonra daha çok taraftar kazanmaya başladılar.

28 ekim 1922'de mussolini yönetiminde faşist partisinin "kara gömleklileri" napoli'den roma üzerine yürüdü. hükümet çekilmek zorunda kaldı. kral III. vittori emanuel de 30 ekim 1922'de başbakanlığa mussolini'yi getirdi ve böylece faşist yönetim kurulmuş oldu.

28 nisan 1945'te mezzegra'da mussolini ve metresi infaz edildi. mussolini'nin maiyetindeki devlet görevlileri aynı akşam kurulan idam mangasında idam edildi. ertesi gün mussolini'nin, sevgilisinin ve birkaç yandaşının cesedi milano'da loreto meydanı'nda ki esso benzin istasyonunun çatısından başaşağı sallandırıldı. teşhir edilen vücudu, halk tarafından tekmelendi ve tükürüldü. devrik liderin cesedi alaya ve istismara maruz kaldı.

2) ADOLF HITLER

kitlesel faşizm.. 
nazi partisi'nin başlangıcını 1918'de kurulan alman işçi partisi teşkil eder. parti 1920'de nasyonal sosyalist alman işçi partisi adını aldı.

nazi partisi 1930 seçimlerinde altı buçuk milyon oy alarak, 107 milletvekili çıkartarak büyük bir başarı sağladı, 1932 seçimlerindeyse alman parlamentosu'nun 608 üyeliğinden 230'unu kazanarak ülkenin en büyük partisi haline geldi. cumhurbaşkanı hindenburg 30 ocak 1933'te başbakanlığa hitler'i atadı, böylece nazi partisi iktidara gelmiş oldu.

miting meydanları.. nazi almanyasının %50'si..

5 mart 1933'te yapılan seçimlerde nazi partisi yine çoğunluğu sağlayamadı. bununla beraber hitler baskı ile cumhurbaşkanından dört yıl süreyle olağanüstü yetkiler aldı. bununla, tam anlamıyla bir diktatörlük yönetimi kurmak için harekete geçti.

2 ağustos 1934'te devlet başkanı von hindenburg'un ölümü üzerine devlet başkanlığı ve başbakanlık makamı führer ve başbakan hitler'in şahsında birleşti.

30 Nisan 1945'te berlin'de eşi eva braun'la birlikte intihar etmeye karar verirler. kendilerini bir odaya kaparlar ve önce eva braun içinde siyanür bulunan bir kapsülü ısırır ve zehir saniyeler içinde etkisini gösterir, hemen ardından ise hitler bir siyanür kapsülünü ısırır ve eş zamanlı olarak tabancayla sağ şakağına ateş eder. kendi isteğiyle führerbunker bahçesinde benzinle cesetleri bombaların neden olduğu bir çukura yerleştirilip yakılmıştır. hitler'in bunu istemesinin sebebinin sovyet ordusu tarafından yakalanıp teşhir edilmek istememesi olduğu iddia edilmektedir.

                                                                        **********

bu listeye mübarek, kaddafi, saddam gibi bir çok isimlerle devam edilebilir.. demokrasi sadece gelişmiş toplumlarda işleyen bir sistemdir. gelişmemiş ortadoğu ülkelerinde ve vatandaşlık bilincini kazanamamış toplumlarda demokrasi diktatörlüğün kılıfından öteye gidemez çünkü böylesi toplumlarda demokrasi amaç değil araçtır. demokrasilerde çok seslilik ve muhalefet esastır. demokrasiyi demokrasi yapan çok sesliliğe tahammül edebilmek, farklılıkları zenginlik olarak görebilmek, ayrıştırmadan ortak bir bilinç oluşturabilmek, meşru bir yönetim olabilmektir.



1 yorum:

  1. Paylaşımınız için teşekkürler. Kaliteli paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz.. Kolay gelsin!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...