8 Aralık 2015 Salı

KIZIL ATEŞ - ILONA ANDREWS


Kış günlerine yaklaştığımız şu günlerde kitap okumak ayrı bir keyif halini almakta sevgili dostlar. Özellikle uzun kış gecelerinde kaloriferin veya sobanın başında, elinizde en sevdiğiniz kitabınız varken içilen bir çayın veya kahvenin keyfi ise bir başka güzel gerçekten.

Bugün Ilona Andrews'in Kızıl Ateş isimli kitabıyla sizlerle olacağım. Saklı Miras Serisnin 1. Kitabı kendisi. Yabancı yayınlarının en sevdiğim özelliğinden birisi de kapak tasarımlarına çok önem vermesi. Yani içerik kadar görsellik de çok önemli ve her bastıkları kitap için aynı özeni göstermeleri takdir-e şayan cidden. Ama ilginçtir ki bu kitabın kapağında bile bir kargaşa bir karışıklık var yani.

Özellikle kitabın ilk bölümlerinde kurgusal boyutta çok ciddi bir karmaşa var. Yazarın tarzı bu mudur? Yoksa çuvallamış mı? gerçekten bilemedim. Ama bir karışıklık son sayfaya kadar var. Anlamakta güçlük çekiyorsunuz  ve kafa yormanız gerekiyor. Kitabı ilk 30 sayfa okuyup elinden bırakıp beğenmedim diyenleri tanıyorum. Neticede ben de başlarda biraz sıkıldım ve of dedim ne karışık anlatım be kardeşim. Ama sonra olayları kafanızda oturtunca netleşiyor her şey.

Nevada Baylor ailesine çok düşkün olan genç bir dedektiftir. Burada bir not düşmek istiyorum. Nevada karakteri biraz Anita Blake ve biraz Elena Devareux karışımı bir karakter. Büyüsü var ama zayıf. Ya da zayıf kalması için çabalıyor diyelim. Silahları en büyük gücü gibi görünüyor. 

Babalarının hastalığı sırasında deney aşamasındaki kanser tedavilerini babalarına uygulatmak uğruna ellerinde ne varsa harcamış o da yetmeyince şirketi ipotek ettirmişlerdi. Bundan en ufak pişmanlık duymuyorlar, çalışıp borçlarını ödüyorlardı. Nevada başarılı bir dedektifti, şirket de son derece başarılı bir şirket olması ile ünlüydü.

Babasından kalan küçük ve ipotekli şirketlerinde aile fertleri ile çalışarak ipotek borcunu ödemektedir. Nevada'nın ailesi insanı gerçekten kıskançlıktan çatlatacak cinstendir. Annesi Penalope, Büyükanne Frida, kızkardeşleri ve kuzenleri ile onlar kocaman, mutlu ve birbirlerini koşulsuz seven bir ailedirler. Özellikle büyükanne Frida'ya bayıldım. 

Adam Pierce ise Pierce hanesinin lideri ama bir o kadar da ergen ruhlu,  şımarık bir pyrokinetiktir. Yani ateşe hükmedebilir bir üst düzey büyücüdür. Tabi zeka yaşı ve tutarsız davranışları dikkate alındığında son derece tehlikeli olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Bu adam etrafı ateşe vererek ve insanları öldürerek ilgi çekmek derdindedir. En azından kitabın başında böyle sanıyorsunuz ama sonra eşek herifin daha büyük ilgi çekme peşinde olduğunu fark ediyorsunuz.

Nevada Adam Pierce'yi bulmak ve hanesine teslim etmek görevine atanmıştı. Montgomery hanesi tarafından ipotek altında olan şirketi sözleşme gereği onların alt kuruluşu olduğundan verilen göreve itiraz etme hakkı yoktu. Bu görevde asla başarılı olamayacağını hem Nevada, hem de görevi verenler biliyorlardı. 

Connor Rogan  nam-ı diğer "Çılgın Rogan". Son derece güçlü ve tehlikeli bir lider büyücü. Kendi hanesinin tek hakimi ve sahibi.Hiç kimseye hesap vermeyen, insan hayatını hiçe sayan, üstün büyü yeteneklerini canının çektiği her yerde sergilemekten çekinmeyen bir canavar. Tabi ki bütün bunlar buzdağının görülen yüzü. Sayılamayacak kadar büyük bir servetin sahibi olmasını söylememe sanırım gerek bile yok. Ayrıca son derece yakışıklı, uzun boylu, kaslı ve mavi gözlü olan bu arkadaş tüm favori kitap karakterlerim arasında üst sıralara tırmandı. Yani son favori erkek karakterim "Meleklerin Kanı" kitabındaki baş melek Raphael'di. Onunla bile kapışır yani o kadar söylüyorum.

Nevada ona asla ve asla güvenmemekte. Kendine göre haklı gerekçeleri de var tabi. Ama ne olursa olsun Adam Pierce ile uğraşırken ona ihtiyacı var. Birlikte maceraya atılmaktan çekinmeyecekler. Ve bize de keyifle okumak kalacak. 

Şunu söyleyebilirim ki bir başyapıt değil. Okurken bazen aşırı derecede sıkılıyorsunuz. Kurguyu anlamakta zorlanıyorsunuz ve kullanılan büyü terimleri sizi bunaltıyor. Olaylar örgüsünün aktarımı bence çok karışık. Daha sade bir anlatım ile çok farklı olabilirdi. Hikaye çok sağlam bir hikaye aslında. Karakterler de son derece iyi ve sağlam. Hatta erkek karakter muhteşem. Nevada ile Connor arasındaki şey havada asılı kalıyor ve bu ikinci kitabı satın almak için insanda istek uyandırıyor. 
Türünün sevenleri için okunabilir düzeyde güzel bir kitap ve bu türün meraklılarına tavsiye edilebilir. Herkese keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...